Damenes aften med vin, ost – og foredrag om kvinner, MS og seksualitet

Tirsdag 27. oktober rakk vi akkurat å gjennomføre et fysisk medlemstreff før det ble nye innstramminger! Og det ble faktisk noe av det mest vellykkede vi har gjort på lenge!

Inger Lise hadde booket et eget rom til oss på Oseberg, og vi serverte ostetallerken og vin. Det var første gang vi hadde et arrangement under korona-tiden, og det ble veldig spesielt med avstand mellom oss, og servitører med munnbind. Rart, men likevel ble det veldig hyggelig.

Vi hadde invitert uroterapeut Mette Elisabeth Pedersen. Hun jobber på gynekologisk poliklinikk ved Sykehuset i Vestfold, og temaet var MS og seksualitet. Mette holdt et ytterst relevant foredrag, og snakket befriende naturlig og åpent om hvilke utfordringer vi kan oppleve – og om alle mulige forskjellige løsninger.

Vi i styret hadde nok trodd at litt vin ville være nødvendig for å få igang snakketøyet. Det viste seg at spørsmålene kom fort, og Mette tok både spørsmål og erfaringsutvekslingen elegant inn i selve foredraget.

I bunn og grunn handler det om at hvis MS-atakkene har angrepet nervekoblingene nederst i rygge – da vil dette påvirke signalstyrken i hele bekkenområdet.

På bildet til høyre ser dere hvordan skader i virvler S2-S4 påvirker bekkenorganene.

Mette fortalte om hvordan det kan påvirke funksjon, og hvilke løsninger som finne. Alt fra egentrening, hjelpemidler og ulike medisinske løsninger ble gjennomgått.

Det finnes ulike typer hjelpemidler, f.eks. ulike former for vibratorer. De er gratis, men du må tørre å snakke med lege eller nevrolog om dette. De sender søknaden til NAV, og etter vedtak får du tilsendt utstyret helt gratis, i en helt diskret pakke 🙂

Dette er et såpass sensitivt tema at vi erfarer nytten av å lage ulike samlinger for menn og kvinner. Både samlingen “Menn og MS” i fjor, og “Damenes Aften” nå har vært så vellykket, at vi planlegger å gjenta suksessen til neste år.