Er ledningene ødelagt i hendene dine også, farmor?

Det er ikke lett for ei lita jente å forstå hva MS er.

At beinet mitt ikke virker selv om jeg ikke har brukket det, slik at jeg må bruke stokk eller rullestol noen ganger.

Det er faktisk ganske vanskelig å forstå sykdommen MS.

 Jeg pleier å forklare det slik: Tenk deg at nervesystemet ditt er som det elektriske anlegget i et hus. Du har ledninger rundt omkring, og de er beskyttet av hvit plast. I nervesystemet er denne hvite beskyttelsen myelin, og når du har MS så blir den ødelagt.

Akkurat som om du skulle ha mus i huset ditt, som gnager på ledningene, og og så blir det kortslutning i sikringsskapet. 

Å ha MS er å oppleve slike kortslutninger, fordi nervekoblingene – ett eller annet sted – er skadet.

Dette har jeg forklart veslesnuppa, som godtar forklaringen fullt ut. Men da vi spilte brettspill ble jeg fomlete fordi jeg mangler følelse i fingertuppene. Og da kom spørsmålet – «Er ledningene ødelagt i hånda di også, farmor?»  Ja, det er de. Og akkurat det er noe av problemet med MS – det kan ramme ulike steder og gi ulike utslag på hvordan man fungerer.

Når man får MS, så er det nemlig umulig å forutse akkurat hvor i nervesystemet skaden kommer – eller for å holde oss til historien: Hvilken sikring som ryker.

Sykdommen er autoimmun, det vil si at kroppens egne celler misforstår hvem som er fiende – og går løs på seg selv.

Skikkelige mytterister, altså.

Det er vanlig at MS påvirker gangfunksjon og balanse, og det er kanskje mest synlig for omverdenen. Men angrepet kan komme alle mulige steder i nervesystemet, og gi utslag som ikke synes for andre. Synsforstyrrelser, utmattelse, depresjon, nervesmerter, problemer med hukommelse og dårlig konsentrasjon er typiske usynlige symptomer.

Idag finnes det ingen mulighet til å reparere sikringer som har gått, men det finnes heldigvis behandlinger som kan forebygge og fjerne skadedyrangrepet!

MS er en av de største årsakene til at voksne blir arbeidsuføre. Vi trenger at det forskes med på denne type hjernesykdommer – ikke minst for å finne måter å bytte ut sikringer som har røket – altså: Finne medisiner som kan reparere skadene i nervesystemet. 

Hvis du kjenner noen med MS, så vet du også at det er vanskelig for andre å vite hvordan sykdommen virker.

Har du MS selv, så vet du at man kan ha gode og dårlige perioder, og det er lettere å takle når folk rundt deg forstår nettopp det.

Denne artikkelen ble publisert i Tønsbergs Blad som leserinnlegg, i forbindelse med den nasjonale MS-dagen lørdag 31. august 2019.